Arkiv
DISPUTATION JUNE 13 (FRIDAY) 9.00 MOOHAMMED WASIM YAHIA "TOWARDS BETTER URBAN SPACES IN HARMONY WITH MICROCLIMATE"
EXAMENSPROJEKT FRÅN ARKITEKTSKOLAN I LUND VISAS PÅ MITT MÖLLAN 23-25 MAJ
Nya idéer!
Våren är här och det är dags att visa upp årets examensprojekt från regionens design- och arkitektutbildningar. Form/Design Center bygger om och har fått låna plats på Mitt MÖLLAN som i fyra dagar fylls med intresseväckande och tänkvärda projekt; Hur många lekplatser behövs i en stad? Finns det plats för analog teknik i vår alltmer digitala värld? Hur källsorterar man på festivaler och kan man hitta ett nytt förhållningssätt gällande presentationen av flickor och pojkar i barnböcker? Mycket mer finns att se och lära under utställningsdagarna, under lördagen ges dessutom visningar och föreläsningar av studenterna. Program finns på www.formdesigncenter.com
INDUSTRIDESIGN STÄLLER UT "FRÅN FOTOGRAFI TILL FYSISKT OBJEKT"
Kandidatutbildningen i industridesign ställer, inom ramen för vår kurs AFOA20 Tillämpad estetik, visuell kommunikation del II, ut sina arbeten med början i morgon fredag den 9 maj till måndagen den 12 maj kl. 16.
Inför uppgiften har studenterna tagit del av tre olika konstnärer/fotografer med varierande bildspråk, en av dem är August Strindberg. Gruppvis har man sedan gjort ett tredimensionellt objekt baserat på/inspirerat av det tvådimensionella fotografiet och den text som är skriven av/eller om den valda konstnären.
Hjärtligt välkomna!
Plats: utställningshallen, A-huset, Sölvegatan 24.
Utställningen är tillgänglig för allmänheten vardagar kl. 9-16.
WORLD URBAN FORUM - ARTIKEL AV JOAN ERAKITS
WORLD URBAN FORUM APRIL 8 2014 - MEDELLIN, COLOMBIA
Läs Joan Erakits artikel där vår medarbetare Maria Rasmussen (HDM) citeras.
Artikeln skrevs i samband med World Urban Forum som ägde rum den 8 april i
Medellin, Colombia, där Maria Rasmussen och Johnny Åstrand fanns på plats.
HEDERSOMNÄMNANDE FÖR COOP LIVINGROOM, MANUEL CESPEDES OCH OSKAR NORDSTRÖM FRÅN ARKITEKTSKOLAN VID LUNDS UNIVERSITET
Ur juryns omdöme
Coop Livingroom är ett förslag med ett starkt koncept som lyfter studentboendet till ny nivå. Konceptet binder ihop boendemiljön med en servicemiljö och sätter fokus på studentens hela omgivning. Med verksamheter insprängda i boendet blir det en symbol för Vallastaden.
Förslagsställare: Manuel Cespedes och Oskar Nordström LTH
ELDING OSCARSON, F D STUDENT VID ARKITEKTUR, VINNER ARKITEKTTÄVLINGEN FÖR SKISSERNAS MUSEUM
Elding Oscarson vinner arkitekttävlingen!
Skissernas trädgårdar, tävlingsbidraget från arkitektkontoret Elding Oscarson, vinner Statens fastighetsverks arkitekttävling om museets nya utbyggnad som kommer att innehålla reception, museishop, kapprum och restaurang med upp till 80 sittplatser samt en möjlighet att sitta utomhus. Det vinnande förslaget prisas av juryn för en utmärkt rumsorganisation och en bra uppdelning av funktioner
I oktober 2013 kvalificerade sig arkitektkontoren Elding Oscarson, Powerhouse Company och White arkitekter till tävlingen och lämnade i december in sina förslag. Juryn har i sitt arbete lagt särskild vikt vid den rumsliga organisationen, såväl exteriört som interiört och den vinnande motiveringen lyder:
”Ett förslag med utmärkta rumssekvenser som fångar upp riktningar och flöden. Den nya tillbyggnaden visar en förståelse för hur museet växt fram över tid och visar lätta, abstrakta byggnadsvolymer utan läsbar skala med fönster likt tavlor på en utställning. Byggnadskropparna saknar egentliga baksidor och fasadernas corténstål knyter an till områdets tegelarkitektur samtidigt som det kontrasterar”.
Nu när tävlingen är avslutad tar projektering och upphandlingar vid. Statens fastighetsverk hoppas på byggstart i början 2015 och utbyggnaden väntas stå färdig under första delen av 2016.
"Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Elding Oscarson för att skapa detta efterlängtade tillägg till de nuvarande museibyggnaderna. Äntligen får museet en ordentlig entré och möjlighet att ta emot besökare på ett bättre sätt. Den intelligenta planlösningen kan bidra till utvecklingen av Skissernas museum som mötesplats för hela Lund", säger museichef Patrick Amsellem.
För att se hela förslaget besök Statens fastighetsverk webbplats www.sfv.se
MEMS STORA RESESTIPENDIE 2014 GICK TILL LOVISA LINDSTRÖM, EXAMINERAD VID ARKITEKTSKOLAN I LUND
MEM:s stora resestipendie för 2014 på 15 000 kr tilldelas Lovisa Lindström, examinerad vid Arkitektskolan i Lund.
Läs mer på Sveriges Arkitekter, April månad 2014, sidan 66
VAD VISAR FORSKNING OM VÅR RELATION TILL PRYLAR?
Intervju med docent Thorbjörn Laike, docent i Miljöpsykologi vid institutionen för arkitektur och byggd miljö, LTH, i Sydvenska Dagbladet tisdagen den 18 mars 2014. Läs här!
VISIONERNA LÄMNAR SÄLLAN UNIVERSITETET
Artikel i Sydsvenska Dagbladet den 17 mars 2014.
Vi har många visionära projekt om centrum, men det är sällan de lämnar skolan, säger Ludvig Holtenäs, som går tredje året på Arkitektskolan. En upplyst multihall, en amfiteater och pulserande stråk genom kvarteret Paradis skulle binda samman staden med studentlund, tror han och studentkamraten Simon Elander Hinnerud.
STUDENTERNA SKISSAR PÅ EN NY MÖTESPLATS, BADHUS I KRISTIANSTAD
Artikel i Kristianstadsbladet 15 mars 2014. Ett nytt badhus i Kristianstad utreds av Farhad Jalalvand och William Abazaj i samband med examensarbetet vid Arkitektskolan i Lund.
VI GÄSTAS AV UTSTÄLLNING DESTINATION LUND - I A-HUSETS FOAJÉ - TILL DEN 11 APRIL
Utställningen Destination, av Lunds Kommun handlar om vad Lund vill bli och vad staden planerar för.
Med tusen nya invånare per år och med landets tredje största centralstation är Lund ett viktigt nod i Öresundsregionen. Fokus ligger på stråket mellan Lund C och den nya stadsdelen Brunnshög. Målet är ett stråk som lever dygnet runt och där det finns utbildning, forskning, arbetsplatser, bostäder, grönska och fritidsaktiviteter. Lund har ambitiösa miljömål för hur de äldre delarna ska knytas samman med de nya på ett hållbart sätt. Enligt det så kallade tredjedelsmålet eftersträvas 1/3 cykel och gång, 1/3 kollektivtrafik och den sista tredjedelen biltrafik. Det är här spårvagnen kommer in i bilden. För att locka till kollektiva resor krävs attraktiva, tillgängliga och bekväma alternativ.
Utställningen presenterar tankar om framtiden, stadsutveckling, resandemönster och spårvägsplaner.
Destination: Lund öppnar torsdag eftermiddag den 13 mars, i A-husets foajé och pågår till och med den 11 april.
Välkommen att ta del av utställningen, vardagar klockan 9 till 17.
Vill du veta mer?
Hemsida www.spårväglund.se
SUMMER SCHOOL 2014 ARCHITECTURE IN ACTION
DISPUTATION 26 FEBRUARI - EVALUATION OF NEW ACTIVE TECHNOLOGY FOR LOW-ENERGY HOUSES - HENRIK DAVIDSSON
PRESENTATION AV EXAMENSARBETE 10 OCH 11 FEBRUARI 2014
ARKITEKTSKOLAN - REPRESENTERAD VID STOCKHOLMS MÖBELMÄSSA 4-8 FEBRUARI
Arkitektskolans monter är välbesökt och får beröm på Stockholms Möbelmässa som den 4 februari har öppnat för branschen.
Stockholm Furniture & Light Fair är världens största mötesplats för skandinavisk möbel- och ljusdesign, med inredning för såväl hem som offentlig miljö.
Bilder och uppdaterad information hittar du på vår blogg http://mobelserie14.tumblr.com/!
Arkitektur handlar om kvaliteten i de rum som människan skapar för sina liv.
Arkitektutbildningen i Lund ger arkitekter som gestaltar och utvecklar dessa rumsliga sammanhang för människan med långsiktiga och hållbara egenskaper, är kreativa och innovativa och kan verka inom många olika områden, även internationellt.
Arkitekter är medskapare till städer, platser, hus, rum och ting. Trots spännvidden från stort till smått slutar en arkitekts arbete ofta i ett tidigt skede i processen, där andra sedan tar över. Med detta projekt, Möbelserien, vill vi ta oss möjligheten att studera och uppfylla ritningens syfte: att realisera det ritade. Vi vill fullfölja en idé från skiss till relativt färdigt resultat genom gränsöverskridande arbete, i en hanterbar storlek. Årets tema är serier; serieformen är tänkt att inspirera, driva fram och genomsyra arbetet från första skiss till färdig presentation - den utgör årets röda tråd och tematik.
I Greenhouse kan nya talanger visa sina prototyper och träffa producenter i möbel- och belysningsbranschen. För att få ställa ut får de sökande inte vara fast knutna till någon producent och produkterna bör inte heller ha visats tidigare. Fria formgivare och designskolor från hela världen bjuds in att söka och en jury gör sedan det slutgiltiga urvalet. I år deltar 36 formgivare och 36 designskolor från 16 länder.
MÅNADENS ALUMN - HAYDAR ALWARD - ARKITEKTPROGRAMMET 2010
Arkitekt Haydar Alward tog examen från arkitektprogrammet 2010.
I dag arbetar han på FOJAB Arkitekter i Malmö, en arkitektbyrå som står bakom bland annat MAX IV-laboratoriet i Lund och Turning Torso Gallery i Malmö. Läs mer
VERNISSAGE FREDAG 17 JANUARI KL 15.00 - VÄLKOMMEN!
INDUSTRIDESIGNER INBJUDER TILL VERNISSAGE - VÄLKOMNA!
Material med historia - i kursen visuell kommunikation III har uppgiften varit att återvinna ett material ur ett konstnärligt perspektiv. Genom experiment har nya material och användningsområden upptäckts.
Detta är en kommentar till dagens slit- och slängsamhälle, en uppmaning att se värde i det oväntade. Projektet har resulterat i tretton olika objekt och filmer.
Vernissage onsdagen den 18 december kl. 12 i utställningshallen, A-huset, Sölvegatan 24, Lund.
Utställningen pågår till den 20 december kl. 16 och är öppen för allmänheten kl. 9 - 17 vardagar.
Hjärtligt välkomna!
School of Industrial Design - Bachelor year 2
RETHINKING VARVSSTADEN 18 DECEMBER - 20 DECEMBER - WELCOME!
During the autumn term of 2013, an international group of students at Lund University participated in the advanced course "Sustainable Urban Recycling" in Master´s programme in Sustainable Urban Design at Lund University, School of Architecture.
Throughout the studio-based course, the students engaged in an exploration of various aspects of the existing urban structure in and around Varvsstaden; identifying problems and potentials, and suggesting opportunities for a sustainable tranformation.
The design studio resulted in 23 unique projects in which students challenged conventional notions of sustainability and proposed new design preparing and supporting the integration of Varvsstaden into an urban network that joins the districts of the city together and brings recycling programs into the everyday environments of Malmö. This exhibition provides you with insight into each of the students proposals.
Vernissage December 18 12.30 - 15.00
Opening hours December 19 and 20 (Thu-Fri) 9.00 - 17.00
ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHY VERNISSAGE - NOVEMBER 28TH
SKÅNES ARKITEKTURPRIS 2013 UTDELADES TILL ALUMNER FRÅN ARKITEKTSKOLAN I LUND
Juryns motivering:
Årets arkitekturpris går till kv Rosmarinen, Maria park, Helsingborg för sin eleganta alternativa lösning av förstädernas traditionella villaområden. Kvarteret är en intressant komposition av enkla byggnadsvolymer, genomtänkt grupperade i relation till gaturum och till det centralt belägna gemensamhetslandskapet. Hålrummen i strukturen är lika viktiga gestaltningselement som volymerna.
Både byggnader och landskapselement är enkla och ärliga i form och materialverkan. Vita bostadshus, svarta förråd och plank, gröna häckar och få men stora träd är nogsamt placerade och bildar tillsammans spännande och dynamiska rumsupplevelser, som sekvenser genom kvarteret i olika riktningar. Enkelheten och de solida materialen såväl exteriört som interiört, bådar gott för beständighet över tid, för användandets patina, för hållbart låg energiförbrukning och för estetisk uthållighet.
Det centralt belägna grönstråket kan samla kvarterets alla boende och locka grannskapets barn till upptäckande lek. Den enkla stommen ger stor frihet att realisera enskilda trädgårdsdrömmar på den privata sidan av häcken.
Kvarterets bostadshus har en nästan provokativt hög standard, men den innovativa strukturen kan ha sin tillämpning även i mindre skalor, med mindre bostadshus, oavsett material, för fler livsstilar.
BOSTADSPRISET 2013 UTDELADES VID ÅRETS ARKITEKTURGALA TILL ALUMNER FRÅN ARKITEKTSKOLAN I LUND
För att stimulera och öka kännedomen om gott bostadsbyggande i Sverige delar Sveriges Arkitekter ut ett bostadspris vartannat år. Priset kallas Sveriges Arkitekters Bostadsprisoch avser att belöna ett nyligen färdigställt bostadshus eller bostadskomplex av hög arkitektonisk klass. Juryn ska särskilt beakta boendekvaliteter, en god genomförandeprocess, tradition och internationella influenser samt hur tekniska innovationer gestaltas.
Ur juryns omdöme
Rosmarinen är ett mycket vackert och stilsäkert projekt som är konsekvent genomfört intill sista spiken. Med enkla medel skapar de skarpskurna minimalistiska volymerna stor rumslig variation inom kvarteret. De två olika hustyperna med fasader mot gatan ger ett lustfyllt och varierat bostadsområde.
Projektet visar på möjligheten att med genomarbetad gestaltning och noga styrd process göra det enkla exklusivt och skapa alternativ till traditionella småhusområden.
Arkitekt: Griab genom Anders Lundin (ansvarig), Abbas Chahrour (tidigare Griab nu Chahrour Huhtilainen A+D), Juha Huhtilainen (tidigare Griab nu Chahrour Huhtilainen A+D)
Byggherre:HSB Nordvästra Skåne genom Ulf Nordström och Helena Pantzar.
Konsulter: Konstruktion och mark: Griab. Ventilation och VS: KNVVS. El: Helkonsult.
Entreprenör: Byggmästar’n i Skåne genom Peter Johansson.
Jury 2013
Arkitekt SAR/MSA Håkan Trygged
Arkitekt SAR/MSA Eva Sjölin
Arkitekt SAR/MSA Pelle Björklund
Arkitekt MSA Pontus Åqvist
Arkitekt MSA Sanna Hederus
UTSTÄLLNINGEN "MÖBELSERIEN" ÄR FÖRLÄNGD TILL DEN 31 OKTOBER - VÄLKOMNA!
Arkitekter är medskapare till städer, platser, hus, rum och ting. Trots spännvidden från stort till smått slutar en arkitekts arbete ofta i ett tidigt skede i processen, där andra sedan tar över. Med detta projekt vill vi ta oss möjligheten att studera och uppfylla ritningens syfte: att realisera det ritade. Vi vill fullfölja en idé från skiss till relativt färdigt resultat genom gränsöverskridande arbete i en hanterbar storlek. Årets tema är serier; serieformen är tänkt att inspirera, driva fram och genomsyra arbetet från första skiss till färdig presentation – den utgör årets röda tråd och tematik.
Utställningen är öppen för allmänheten den 23 till 31 oktober, Arkitektskolan i Lund, Sölvegatan 24, vardagar kl 9-17
”Möbelserien” medverkar vid Stockholms Möbelmässa 2014.
Stockholm Furniture & Light Fair är världens största mötesplats för skandinavisk möbel- och ljusdesign, med inredning för såväl hem som offentlig miljö.
För information kontakta Helene Sveningsson
Helene.Sveningsson@arkitektur.lth.se eller 046 - 222 76 10
SERIETILLVERKNING I ETT ENDA EXEMPLAR SYDSVENSKA DAGBLADET DEN 22 OKTOBER
Artikel i Sydsvenska Dagbladet den 22 oktober av Cecilia Nebel
Serietillverkning i ett enda exemplar
Stol, lampa eller mitt emellan? Det började med en serie och slutade med ett tittskåp.
Arkitektstudenterna tänjer på gränserna för vad som egentligen är en möbel.
VÄLKOMMEN - VERNISSAGE 4 OKTOBER KL 10-12 - EN MÖTESPLATS MED ÅTERVINNING I FOKUS
Bild Johan Bång, studerar vid Arkitektskolan i Lund
Vernissage – en mötesplats med återvinning i fokus
VA SYD i samarbete Arkitektskolan i Lund, Malmö stad och Sysav bjuder in till vernissage på stadshuset i Malmö den 4 oktober kl 10-12.
En stadsnära återvinningscentral planeras vid Persborgs station längs med Lönngatan i Malmö. Studenterna från Arkitektskolan i Lund presenterar sina idéer om hur en stadsnära återvinningscentral också ska kunna fungera som en mötesplats.
”Tanken med att bjuda in studenterna var att vi vill ha deras fräscha ögon på detta nya koncept som vi hoppas resulterar i mer innovativa och okonventionella lösningar”, säger Savita Upadhyaya, utvecklingsingenjör på VA SYD.
Studenterna har i projektet ”ReZycle” kreativt utforskat idéer och möjligheter och nyckelordet för projektarbetet har varit just ”mötesplats”. Deras förslag visas under perioden 4 – 31 oktober i stadshusets foajé.
”Det är viktigt att visa exempel på hur attraktiv staden kan bli när vi sätter återvinning och hållbarhet i fokus. Recycle är ett begrepp inom arkitekturen. Utöver återvinning handlar det också om att återvinna marken och stadslivet.” säger Monika Jonson, arkitekt och ateljéföreståndare vid Arkitektskolan i Lund.
”Geografisk närhet ger möjlighet till nya aktiviteter; en plats för möten dit man tar sig utan bil, med kaféverksamhet, bytes- och loppishörna, kanske en verkstad där du får hjälp att laga trasiga möbler” säger Savita Upadhyaya. ”Utställningen vill visa hur vi på ett kreativt sätt bygger den hållbara staden med lättillgängliga lösningar och sociala mötesplatser – där olika funktioner blandas och Malmö blir en stad för alla. ”
Bild 1 Sanna Westin, bild 2 David Falk, bild 3 Moa Larsson och bild 4 Jenny Andersson - alla studerar vid Arkitektskolan i Lund.
För pressbilder och information kontakta informatör Helene Sveningsson på Arkitektskolan i Lund, Lunds universitet.
Helene.Sveningsson@arkitektur.lth.se
Telefon 046 – 222 76 10
Mobiltelefon 0767 811 827