Anvisningar för anmälan till och genomförande av kursen AAHF40 – Arbetsplatsförlagd arkitektutbildning, 30 hp
Börja med att kontakta en arbetsplats och få någorlunda klart att du får arbeta där. Arkitektskolan har inget system för förmedling av praktikplatser. Därför får du ordna platsen själv, och det innebär att du kan begära lön.
Ta noga del av anvisningar och information. Ladda ner avtalet som finns på både svenska och engelska.
Om du ska praktisera i ett EU-land så finns Erasmusstipendier att söka. Stipendierna hanteras av Erasmuspraktik vid Externa relationer på Lunds universitet. Vid utlandsförlagd praktik har du rätt till student UT-försäkring. Läs mer på Kammarkollegiets hemsida. Utbildningsadministratören skickar ett försäkringskort till dig som pdf via mejl.
För att kunna påbörja kursen ska du fylla i avtalet inklusive din och din handledares underskrift. Du sätter ett kryss i rutan om du gör praktiken under en hösttermin eller en vårtermin. Skriv även in det tillfälle du önska ha ditt seminarium på genom att skriva januari, juni eller augusti. Man kan alltid ändra detta önskemål senare, men jag kallar till det tillfälle som står på blanketten. Mejla ifyllt och inskannat avtal, gärna i god tid, till tomas.tagil@arkitektur.lth.se eller skicka med post till:
Lunds universitet
Institutionen för arkitektur och byggd miljö
Tomas Tägil
Box 118
21 00 LUND.
Jag skriver under avtalet och skickar det till programplaneraren som anmäler dig till kursen i Ladok.
När detta är klart kan utbildningsadministratören kursregistrera dig - under förutsättning att förkunskaperna för kursen är uppfyllda. Du kommer sedan att få en kopia av det underskrivna avtalet samt instruktioner om uppsats och seminarium.
Tänk redan från första veckan av din praktik på att du ska skriva en uppsats. Samla därför material och för någon slags dagbok över vad du gör och funderar över.
Du får ett mejl med förfrågan om att anmäla dig till det seminarium som är närmast följande din praktiks avslutande. Du kan välja detta tillfälle eller något av de följande. Seminarierna hålls i regel tre gånger per år; i slutet av januari, i början av juni och i slutet av augusti. Andra studenter som varit ute på praktik deltar också. Du förutsätts ha läst de andras uppsatser inför seminariet.
Tomas Tägil, kursansvarig lärare