
Boende och bostadsutveckling
Inom ämnesområdet Boende och bostadsutveckling studeras boende och bostadsutveckling i urbana områden och ur lokalt, regionalt och globalt perspektiv. Detta innefattar planering, design, produktion, användning och förvaltning samt förhållandet mellan bostaden och dess omgivning från kvarters- till stadsnivå.
Målsättningen är att förstå de processer som leder till bostäder av god kvalitet och hur hållbar utveckling ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv kan åstadkommas, med fokus på sårbara grupper såsom låginkomsttagare. För att förstå dessa processer sker samverkan med berörda aktörer såsom brukare, ideella organisationer, kommuner samt olika aktörer inom bostads- och byggsektorerna. Ämnesgruppen har över 30 års erfarenhet av forskning, kompetensutveckling och undervisning i utvecklingsländer.
Exempel på forskning: hållbar urban bostadsutveckling relaterad till socio-kulturella aspekter, boende i gemenskap för att öka integration och hälsa, förhållandet mellan urban design och mikroklimat, energianvändning och termisk komfort i byggnader, hushållsenergi kopplad till människors livsstilar, utvecklingsprocesser i informella bosättningar, organiserat självbyggeri som ett verktyg för att mobilisera resurser och gemenskap samt brukarinflytande vid återuppbyggnad efter naturkatastrofer.
Boende och bostadsutvecklings profil i Lunds universitets forskningsportal
Utbildning
Boende och bostadsutveckling bedriver undervisning i flera program vid LTH på både magister och kandidatnivå. Undervisningen ges dels på de femåriga programmen Arkitektur, Väg- och Vattenbyggnad och Lantmäteri, dels på den treåriga högskoleingenjörsutbildningen Byggande med arkitektur vid Campus Helsingborg. Flera av ämnets kurser är valbara i de internationella mastersprogrammen Sustainable Urban Design (MSUD) och Architecture (MARK). Boende och bostadsutveckling handleder och examinerar även examensarbeten inom ovan nämnda program.
Kurser
Länkarna nedan öppnas i Kurswebben LTH.
Medarbetare Boende och bostadsutveckling


Erik Johansson
Universitetslektor, docent
erik.johansson@abm.lth.se
+46 222 42 63, +46 70 373 77 37
Erik Johanssons profil i Lunds universitets forskningsportal


Sayuni Bupe Mwamanenge
Doktorand
sayuni_bupe.mwamanenge@abm.lth.se
Sayuni Bupe Mwamanenges i Lunds universitets forskningsportal